Tarta z kalafiorem i majerankiem
- wege
- 4
- 1,5 h
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- majeranek 1/2 pęczka
- zimne masło 75 g
- jajka 3 sztuki
- mąka pszenna 125 g
- sól 1/2 łyżeczki
- biała część pora 1/2
- duży kalafior 1/3
- śmietana 18% 340 g
- mleko 50 ml
- parmezan 2 garści
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
sposób przyrządzenia
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania spodu do tarty. W misce sprawnie rozetrzyj masło z mąką. Dodaj 1 jajko. Ciasto zagnieć aż do połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj je i przełóż do okrągłej formy. Ponakłuwaj widelcem wstaw do lodówki na 20 minut. Spód piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Dobrze jest przykryć spód papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą. Po 15 minutach zdejmij papier i piecz przez kolejne 10 minut. Wyjmij spód do wystudzenia.
Por pokrój w cienkie plastry. Kalafior pokrój w mniejsze różyczki. W misce połącz śmietanę, mleko, sól, pieprz, gałkę, jajka, posiekany majeranek oraz połowę parmezanu. Na upieczonym spodzie ułóż kalafior i por. Zalej połączonymi wcześniej składnikami. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Pod koniec pieczenia posyp resztą parmezanu. Podawaj ze świeżym majerankiem.