Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Tarta z kalafiorem i majerankiem

  • wege
  • 4
  • 1,5 h

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • majeranek 1/2 pęczka
  • zimne masło 75 g
  • jajka 3 sztuki
  • mąka pszenna 125 g
  • sól 1/2 łyżeczki
  • biała część pora 1/2
  • duży kalafior 1/3
  • śmietana 18% 340 g
  • mleko 50 ml
  • parmezan 2 garści
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki

sposób przyrządzenia

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania spodu do tarty. W misce sprawnie rozetrzyj masło z mąką. Dodaj 1 jajko. Ciasto zagnieć aż do połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj je i przełóż do okrągłej formy. Ponakłuwaj widelcem wstaw do lodówki na 20 minut. Spód piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Dobrze jest przykryć spód papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą. Po 15 minutach zdejmij papier i piecz przez kolejne 10 minut. Wyjmij spód do wystudzenia. 

Por pokrój w cienkie plastry. Kalafior pokrój w mniejsze różyczki. W misce połącz śmietanę, mleko, sól, pieprz, gałkę, jajka, posiekany majeranek oraz połowę parmezanu. Na upieczonym spodzie ułóż kalafior i por. Zalej połączonymi wcześniej składnikami. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Pod koniec pieczenia posyp resztą parmezanu. Podawaj ze świeżym majerankiem. 

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0