UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Realizujemy wyłącznie zamówienia od 50 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Tarta tymiankowa z jabłkami i gruszkami

  • Desery

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • masło 100 g
  • mąka 200g
  • jajka 1
  • cukier 50 g (dodatkowo trochę do posypania pokrojonych jabłek)
  • sól szczypta
  • jabłko 4
  • gruszka 2
  • listki tymianku 1/2 doniczki
  • miód 3 łyżki
  • cynamon i imbir szczypta

sposób przyrządzenia

Wszystkie składniki na kruchy spód zmiksuj, pod koniec dodając jajko i łyżeczkę listków tymianku. Zagnieć, rozwałkuj i wylep foremkę. Ponakłuwaj i podpiecz przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. W tym czasie obierz jabłka, pokrój je na plasterki, zasyp cukrem i odstaw na około pół godziny. Po tym czasie odcedź jabłka z soku, który puściły i garść spraż w rondelku pod przykryciem. Następnie wymieszaj z resztą jabłek, dopraw cynamonem i imbirem, wsyp około dwóch łyżek mąki i pozostałe listki tymianku, zostawiając parę gałązek do dekoracji wierzchu. Wyłóż jabłka na podpieczony spód, gruszki pokrój na plasterki i ułóż na wierzchu. Polej miodem i piecz około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C. Wyjmij jak zaczną się rumienić, w razie potrzeby dodatkowo polej miodem i posyp gałązkami tymianku.

Przepis i zdjęcie: Ola Szwarc & Zosia Różycka

udostępnij
Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuuj zakypy
0