tarta z kandyzowanymi listkami mięty
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- kandyzowane listki mięty:
- mięta 1 doniczka
- białko jajka 1 sztuka
- cukier 2 łyżki
- kruche ciasto:
- masło (bardzo zimne) 100 g
- zimna woda 2 łyżki
- mąka 200 g
- krem:
- śmietanka kremówka 150 ml
- mascarpone 250 g
- biała czekolada 1,5 tabliczki
- żurawina:
- świeża żurawina 200 g
- cukier 3 łyżki
sposób przyrządzenia
Kandyzowane listki mięty:
Białko lekko ubijamy. Każdy listek smarujemy białkiem (możemy użyć pędzelka) i posypujemy cukrem. Listki układamy na papierze do pieczenia i odkładamy do wyschnięcia na 24 godziny.
Kruche ciasto:
Mąkę łączymy z zimnym masłem pokrojonym w kostkę i ugniatamy ciasto. Jeśli będzie za suche, dodajemy łyżeczkę lub dwie zimnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok.30 minut.
Krem:
W rondelku podgrzewamy śmietankę, a następnie wyłączamy ogień i dodajemy czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści i studzimy.
Mascarpone lekko ubijamy, aby nabrało puszystości, a następnie dodajemy do śmietanki z czekoladą. Mieszamy rózgą lub mikserem na niskich obrotach, aby masa się nie zważyła.
Żurawina:
Do garnka wsypujemy żurawinę z cukrem. Gotujemy na małym ogniu 15 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie żurawina zacznie pękać, wydzielając sok i tworząc konfiturę. Wyłączamy ogień i studzimy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180st. C. Przygotowujemy naczynie żaroodporne o średnicy ok. 23 cm. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Układamy w formie i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy i studzimy. Na wystudzone ciasto nakładamy konfiturę żurawiną i cieniutko rozsmarowujemy. Następnie przelewamy krem z białej czekolady i wkładamy do lodówki na 2h. Tartę dekorujemy świeżą żurawiną i kandyzowanymi listkami mięty. Możemy także dodać inne ulubione dodatki.