UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Realizujemy wyłącznie zamówienia od 50 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Tarta z bazylią i owocami

  • Desery

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • mąka szklanka
  • zimne masło 1/2 kostki
  • cukier 1 łyżka
  • jajka 1
  • bułka tarta do wysypania form
  • sól duża szczypta
  • mascarpone 250 g
  • śmietanka 30% 150 g
  • czerwona bazylia kilka gałązek
  • zielona bazylia kilka gałązek
  • cukier trzcinowy 2 łyżki
  • ulubiony miód 2 łyżki
  • maliny garść
  • truskawki garść
  • borówki garść

sposób przyrządzenia

Ciasto:
Mąkę przesiej. Wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj pokrojone na kawałki masło. Wszystko szybko przesiekaj zimnym nożem, tak aby masło dobrze połączyło się z mąką. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Uformuj kulę. Owiń folią i odstaw do lodówki na pół godziny. Formę do tart wysmaruj masłem i wysyp bułka tartą. Rozwałkuj i wylep ciastem przygotowaną formę. Na ciasto połóż papier do pieczenia, wysyp na niego fasolę i piecz przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zdejmij papier z obciążeniem i podpiekaj jeszcze kilka minut aż ciasto się lekko zezłoci. Odstaw do wystudzenia.

Krem :
Śmietankę zagotuj z cukrem trzcinowym. Dodaj kilka posiekanych listków zielonej i purpurowej bazylii (część zostaw do dekoracji tarty) Podgrzewaj jeszcze kilka minut. Zmiksuj całość blenderem. Odstaw do schłodzenia. Dzięki temu śmietana przejdzie jeszcze bardziej smakiem i zapachem bazylii. Do miski wrzuć serek mascarpone. Dodaj śmietanę i ubij razem na puszysty krem. Odstaw na kwadrans do schłodzenia. Rozsmaruj krem na kruchym spodzie. Ułóż na wierzch liście bazylii, a na nich wszystkie owoce: maliny truskawki i borówki. Przed podaniem skrop tartę ulubionym miodem.

udostępnij
Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuj zakupy
0