Tarta z bazyliowym kremem, marchewką, cukinią i oregano
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- mąka pszenna 220 g
- masło 125 g
- jajka 1
- sól 1/2 łyżeczki
- twaróg mielony 350 g
- listki bazylii 1/2 doniczki
- jajka 1
- podsmażona posiekana cebulka 1/2
- czosnek 1 ząbek
- sól i pieprz do smaku
- średnia marchewka 3
- duża cukinia 1
- oregano kilka gałązek
sposób przyrządzenia
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy zimne masło i siekamy nożem do ciasta kruchego. Następnie dodajemy jajko i szybko ugniatamy. Kulkę ugniecionego ciasta owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę do tarty (25 cm). Wysypujemy wierzch ceramicznymi kuleczkami lub nakłuwamy ciasto widelcem (spód nie będzie się podnosił w trakcie pieczenia). Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 25 minut do lekkiego zrumienienia. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masa serowa:
Twaróg miksujemy blenderem z bazylią, jajkiem, cebulką, czosnkiem i przyprawami. Marchewki obieramy i obieraczką wykrawamy paski. Cukinie myjemy i również wykrawamy paski.
Na ostygnięty spód tarty wykładamy masę serową i układamy na wierzch zwinięte paski marchewki z cukinią. Wkładamy z powrotem do piekarnika na 40 minut. Po ostudzeniu posypujemy świeżymi listkami oregano.
Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com