Tarta wielkanocna z łososiem, tymiankiem, bazylią i kolendrą.
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- mąka pszenna 250 g
- jajka 1
- woda 2 łyżki
- masło 120 g
- sól 1 łyżeczka
- tymianek listki z 1/2 doniczki
- przepiórcze jajka 8
- łosoś 200 g
- ser mozzarella 100 g
- jajka 2
- serek śmietankowy 400 g
- czosnek
- świeża bazylia listki
- sól i pieprz
- świeża kolendra listki
sposób przyrządzenia
Składniki na spód zagniatamy i chłodzimy w lodówce przez 30 min.
Posmarowaną masłem i wysypana masłem formę wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy 10 min. w 180 °C.
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. Łososia pieczemy. Resztę składników mieszamy w misce, doprawiamy solą, pieprzem i wylewamy na podpieczony spód. Układamy na wierzch kawałki łososia i ugotowane jajka. Pieczemy 20 min. w 180 °C.
Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com/