Tarta karmelowa z jabłkami i rozmarynem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- mąka pszenna 300 g
- żółtka 4
- masło 150 g
- cukier waniliowy 16 g
- cukier 1 łyżka
- jabłka 1 kg
- cynamon 1 łyżeczka
- świeży rozmaryn 1 doniczka
- dodatkowo:
- karmel 5 łyżek
- bułka tarta 2 łyżki
sposób przyrządzenia
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Odrywamy 1/3 ciasta i obie części odkładamy do lodówki na 30-40 min. W tym czasie myjemy i obieramy jabłka, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier, cynamon i gałązki rozmarynu. Prażymy do momentu, aż jabłka się rozpadną. Odstawiamy do ostygnięcia. Formę na tartę o średnicy ok 30 cm smarujemy masłem, posypujemy mąką i wykładamy spód większą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 min. Wyciągamy formę, posypujemy ciasto bułką tartą, a na nią wykładamy mus jabłkowy (gałązki rozmarynu wyciągamy) i polewamy karmelem. Resztę ciasta rozwałkowujemy i układamy na wierzchu jabłek. Ponownie wkładamy do piekarnika (180 stopni) na 30-35 minut. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.
Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com