Sałatka z rukolą, truskawkami …
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
sposób przyrządzenia
W misce ułożyć rukolę, na wierzch położyć pokrojone truskawki i ser kozi. Dorzucić kilka listków mięty. Pestki dyni i migdały uprażyć na patelni, po ostudzeniu posypać sałatkę.W kubeczku wymieszać sok z limonki, oliwę, miód i kilka drobno posiekanych listków szałwii. Gotowym dressingiem skropić sałatkę
Sałatka z rukolą i truskawkami
Masz chęć na orzeźwiającą sałatkę, która smakuje wakacjami? Wystarczy kilka składników, które świetnie się ze sobą komponują. W roli głównej występuje rukola – nieco ostra i bardzo smaczna! Na drugim planie jest ser, soczyste truskawki i ożywcza mięta. Brzmi bosko, prawda? Jeśli dodać do tego domowy dressing, to wszystko składa się na doskonałą przekąskę w ciągu dnia, dodatek do grilla lub po prostu – idealną sałatkę z rukolą i truskawkami.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Rukolę obetnij i umyj pod bieżącą wodą. Pozostaw do wyschnięcia, a następnie przełóż do miski. Świeże truskawki obierz z szypułek, przekrój w połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości owoców) i połóż na wierzchu rukoli. Kozi ser pokrój w kostkę lub rozdrób w palcach na mniejsze kawałki. Do całości dodaj kilka porwanych listków świeżej mięty z doniczki.
Na suchej patelni podpraż pestki dyni oraz migdały. Gdy lekko się zarumienią -zdejmij z ognia, a po wystudzeniu dodaj do sałatki. Wyciśnij sok z połowy limonki i wlej do kubeczka lub wysokiego naczynia. Dodaj do niego miód, pięć łyżek oliwy z oliwek oraz drobno posiekaną szałwię. Dressing wymieszaj i polej nim sałatkę.