UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Realizujemy wyłącznie zamówienia od 50 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Buraczane kopytka z szałwią i oregano

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • szałwia 1 doniczka
  • listki oregano 1/2 doniczki
  • ziemniaki 650 g
  • ugotowane buraki 350 g
  • jajka 1
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • mąka pszenna (jeśli masa będzie się lepić należy dodać więcej mąki) ok 3 i 1/2 szklanki
  • sól i pieprz do smaku
  • cukier łyżeczkę
  • ser pleśniowy do posypania
  • masło klarowane 4 łyżki

sposób przyrządzenia

Buraki gotujemy aż staną się całkowicie miękkie. Odstawiamy do wystygnięcia. Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Dodajemy cukier. Kiedy będą całkowicie miękkie wyjmujemy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich buraki i odstawiamy aż cała masa ostygnie. Kolejno dodajemy jajko, listki oregano, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Lekko solimy i pieprzymy. Całość mieszamy aż uzyskamy ładną masę- lekko klejącą się do dłoni, ale tak aby dało się uformować kluseczki. Dzielimy na części. Formujemy wałek i tniemy kluseczki. Wrzucamy do osolonej, wrzącej wody. Kiedy kluseczki wypłyną na powierzchnię wody, czekamy jeszcze minutę i je wyjmujemy. Na patelni rozpuszczamy pasło i szałwię. Kopytka wyławiamy z wody, odsączamy i wrzucamy na patelnię aby ładnie się zarumieniły. Podajemy z serem i ziołami.

Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.fotografiamasztalerz.pl

udostępnij
Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuj zakupy
0