Pierś z kaczki z bazylią i kolendrą
- Drób
- pieczo
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- pierś z kaczki
- listki bazylii 1 doniczka
- listki kolendry 1 doniczka
- avocado 1
- zielony groszek 2 garści
- makaron soba 2 porcje
- gęsty jogurt naturalny 6 łyżek
- czosnek 2 ząbki
- sól i pieprz do smaku
- olej 2 łyżki
- klarowane masło łyżeczka
sposób przyrządzenia
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Jeśli używasz mrożonego groszku to ugotuj go tak aby był lekko twardy. Jeśli używasz świeżego to nie musisz go ogóle gotować. Aby przygotować sos w misce połącz jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Stroną od skóry połóż kaczkę i smaż przez 7 minut. Nie przekładaj na drugą stronę. Dopraw solą i pieprzem. Po tym czasie przełóż mięso na drugą stronę i smaż przez 4 minuty. Jeśli wolisz bardziej wysmażone mięso smaż dodatkowo jeszcze przez 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij kaczkę z ognia i połóż ją bok na 5 minut. Po tym czasie pokrój kaczkę w plastry. Kaczkę podawaj z makaronem, groszkiem, avocado, świeżą kolendrą, bazylią i sosem.
Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.masztalerz.tumblr.com