Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

pieczona brukselka z oregano

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • oregano garść
  • brukselka 1/2 kg
  • dynia hokkaido 1/2 kg
  • ostra musztarda 1 łyżeczka
  • miód 1 łyżka
  • migdały 1/4 szklanki
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek lub olej z awokado 2 łyżki
  • ser feta 1 opakowanie
  • szczypta soli, pieprzu i chili
  • daktyle bez pestek 4 sztuki

sposób przyrządzenia

W miseczce przygotowujemy sos. Łączymy ze sobą – musztardę, miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, pieprz i chili. Brukselkę myjemy i obieramy z wierzchnich listków. Gotujemy we wrzątku z dodatkiem cukru ok.10 min. aby pozbyć się goryczki. Po ugotowaniu odsączamy, przelewamy zimną wodą i kroimy na połówki. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. W dużej misce brukselkę oraz dynię dokładnie mieszamy z wcześniej przygotowaną marynatą a następnie pozostawiamy na ok.15 min. aby nabrała smaku marynaty. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Brukselkę razem z dynią przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy ok.20 min. Po tym czasie warzywa posypujemy serem feta i migdałami i zapiekamy jeszcze 10 minut. Podajemy z żurawiną oraz świeżymi listkami oregano.

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0