Pancakes z cukinii z kolendrą, śmietanką pietruszkową i krewetkami smażonymi z miętą
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- masło klarowane
- cukinia 1 duża
- jajka 2
- mąka pszenna 7-8 łyżek
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
- cięta kolendra 30 g
- maślanka 1/4 szklanki
- krewetki królewskie 800 g
- czosnek 2 ząbki
- świeża mięta 3-4 gałązki
- śmietana 18% opakowanie
- sól i pieprz
- czosnek 1 ząbek
- cięta pietruszka 15 g
sposób przyrządzenia
Krewetki rozmrażamy, myjemy, obieramy ze skorupek i oczyszczamy zostawiając ogonki.
Czosnek i pietruszkę siekamy, dodajemy do śmietanki i mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą, odstawiamy do lodówki.
Cukinię ścieramy na dużych oczkach, dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, posiekaną kolendrę, maślankę i doprawiamy. Na koniec jeszcze raz miksujemy całość blenderem ręcznym. Wykładamy na rozgrzaną patelnię porcję ciasta i smażymy placki na złoty kolor.
Czosnek i miętę siekamy. Czosnek wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy krewetki i smażymy aż zrobią się różowe, pod koniec smażenia dodajemy miętę. Na każdy placek wykładamy łyżkę śmietanki i krewetki.
Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com