majonez ziołowy z bazylią
- święta
- 15 min
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- żółtka 2
- jajko surowe 1 całe
- olej rzepakowy 230 ml
- ocet jabłkowy 1 łyżka
- bazylia 2 pęczki
- musztarda 1 łyżka
- sok z cytryny 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
sposób przyrządzenia
Do misy miksera wrzuć żółtka dodaj szczyptę soli, pieprzu oraz musztardę. Połącz składniki. Na wysokich obrotach robota wlewaj, powoli, cienką strużką olej. Kiedy żółtka połączą się olejem dodaj sok z cytryny i ocet. Jeszcze chwilę ubijaj majonez aż stanie się puszysty.
Do majonezu dodaj bazylię oraz całe jajko i za pomocą ręcznego miksera połącz z resztą składników. Majonez przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.