Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Łosoś w glazurze z kolendry, miodu i sosu sojowego z pieczonymi batatami

  • Ryby

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • świeży łosoś 0,5 kg
  • bataty 3 sztuki
  • brokuł 1 główka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • chili 1/2 łyżeczki
  • marynata do łososia:
  • starty imbir 1 łyżeczka
  • kolendra 3 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • sos sojowy 1 łyżka
  • olej sezamowy 1 łyżka
  • miód 1 łyżka
  • chili 1/2 łyżeczki

sposób przyrządzenia

W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty do łososia. Łososia myjemy, kroimy w grube paski i wkładamy do głębokiego naczynia. Polewamy marynatą i dokładnie w niej obtaczamy. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Bataty obieramy i kroimy w plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy solą, pieprzem, chili i skraplamy oliwą z oliwek. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180st. C. Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 10-12 minut w 180st. C. Brokuły myjemy  i kroimy na różyczki. Zagotowujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli, wkładamy brokuły i gotujemy 5-7 minut.

Na talerzu układamy brokuły, bataty i łososia. Ozdabiamy ćwiartkami cytryny i listkami świeżej kolendry.

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0