UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Realizujemy wyłącznie zamówienia od 50 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta. Pobierz kalendarz na 2021!

Pieczone kulki z łososia z rukwią wodną, z sosem koperkowym

  • Ryby

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • kulki:
  • filet z łososia 150- 200 g
  • jajka 1
  • sok z ćwiartki cytryny
  • bułka tarta 1 łyżka
  • listki rukwi wodnej 1 krzaczek
  • miód naturalny 1 łyżka
  • sos:
  • jogurt grecki
  • świeży koperek
  • czosnek 1 ząbek
  • sól, pieprz do smaku

sposób przyrządzenia

Do jogurtu dodajemy posiekany koperek (1 krzaczek), sól pieprz i straty ząbek czosnku. Wkładamy do lodówki.Z łososia wykrawamy skórę i umieszczamy w garnuszku, zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok. 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie przekładamy łososia do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok 10-15 min w temp. 180 st. C. Upieczony filet kroimy na kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy jajko, sok z cytryny, łyżkę bułki tartej, posiekaną na bardzo drobno rukiew oraz łyżkę miodu. Całość miksujemy blenderem do połączenia składników. Blachę do pieczenia wyłożoną papierem smarujemy oliwą.Z masy łososiowej, mokrymi dłońmi formujemy kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blasze. Pędzelkiem smarujemy wierzch kuleczek i pieczemy w 180 st. C ok 10 min. Co jakieś czas otwierając piekarnik i poruszając kuleczkami.Podajemy z sosem, zawinięte w tortilli z warzywami lub osobno jako danie główne.

Przepis i zdjęcie: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com

udostępnij
Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakypy
0