Łosoś w glazurze z kolendry, miodu i sosu sojowego z pieczonymi batatami
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- świeży łosoś 0,5 kg
- bataty 3 sztuki
- brokuł 1 główka
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- chili 1/2 łyżeczki
- marynata do łososia:
- starty imbir 1 łyżeczka
- kolendra 3 łyżki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- sok z cytryny 1 łyżka
- sos sojowy 1 łyżka
- olej sezamowy 1 łyżka
- miód 1 łyżka
- chili 1/2 łyżeczki
sposób przyrządzenia
W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty do łososia. Łososia myjemy, kroimy w grube paski i wkładamy do głębokiego naczynia. Polewamy marynatą i dokładnie w niej obtaczamy. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Bataty obieramy i kroimy w plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy solą, pieprzem, chili i skraplamy oliwą z oliwek. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180st. C. Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 10-12 minut w 180st. C. Brokuły myjemy i kroimy na różyczki. Zagotowujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli, wkładamy brokuły i gotujemy 5-7 minut.
Na talerzu układamy brokuły, bataty i łososia. Ozdabiamy ćwiartkami cytryny i listkami świeżej kolendry.