Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Kurczak w ziołowej panierce migdałowej z pieczonymi warzywami

  • Drób

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • filet z piersi kurczaka 2
  • mąka z migdałów ¾ szklanki
  • jajko+woda 1+ łyżka
  • melisa ½ pęczka
  • szałwia ½ pęczka
  • rozmaryn kilka gałązek
  • sól, pieprz
  • olej z pestek winogron lub rzepakowy 2 łyżki
  • marchewka 2
  • brukselki 300 g
  • czerwona cebula 2
  • pomidory koktajlowe gałązka (lub garść)
  • jasny miód 2 łyżki
  • oliwa lub olej 2 łyżki
  • musztarda dijon 1 łyżka
  • sól, pieprz

sposób przyrządzenia

Zaczynamy od wstawienia warzyw do piekarnika. Rozgrzewamy go do temperatury 200 stopni, a w międzyczasie przygotowujemy marynatę do warzyw – dokładnie mieszamy miód z oliwą, musztardą, solą i pieprzem. Wyszorowane marchewki kroimy na mniejsze kawałki, brukselki dzielimy na połówki, a cebule na ćwiartki. Mieszamy dokładnie z marynatą, rozkładamy na papierze lub w żaroodpornym naczyniu i pieczemy przez około pół godziny, co jakiś czas mieszając.
Kiedy warzywa się pieką, zajmujemy się przygotowaniem kurczaka. Przy pomocy najostrzejszego noża jaki posiadamy siekamy zioła bardzo drobno i mieszamy je w głębokim talerzu z mąką migdałową, solą i pieprzem. Filety z piersi kurczaka moczymy w jajku roztrzepanym z odrobiną wody, następnie obtaczamy w przygotowanej panierce. Rozgrzewamy na olej i na małym ogniu smażymy piersi na złoto, około siedmiu minut z każdej strony.
Na ostatnie dziesięć minut pieczenia warzyw dodajemy na wierzch kurczaka oraz pomidory koktajlowe. Podajemy od razu, dekorując całość świeżą melisą.

Zdjęcie i Przepis: Marianna Medyńska

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0