Jajka pieczone w awokado z lubczykiem, tymiankiem i pietruszką
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- awokado 1
- jajka 2
- suszone pomidory 4
- tymianek kilka gałązek
- pietruszka kilka gałązek
- lubczyk kilka gałązek
- szczypiorek kilka gałązek
- czarnuszka (lub sezam)
- pestki dyni
- sól i pieprz do smaku
sposób przyrządzenia
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Awokado myjemy i przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, poszerzamy powstały po pestce otwór (najlepiej łyżeczką) i układamy w naczyniu żaroodpornym, tak, żeby połówki stabilnie leżały.
Wbijamy jajka do powstałego wgłębienia i pieczemy do póki jajka się zetną (ok. 20-25 min.). Po upieczeniu wyciągamy awokado i układamy na jego krawędzi pokrojone suszone pomidory, zioła, czarnuszkę i pestki dyni. Solimy i pieprzymy według uznania.
Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com
Jajka pieczone w awokado z lubczykiem, tymiankiem i pietruszką
Danie idealne na smaczne śniadanie lub wieczorną kolację! Wystarczą warzywa, świeże zioła i nieco cierpliwości. Do tego sytość zapewnią jajka pieczone w awokado. To za ma obłędne właściwości, które doceni twój organizm. Obfituje w sterole roślinne, praktycznie nie zawiera cholesterolu, a do tego świetnie wspomaga. Jest cennym źródłem antyoksydantów, reguluje pracę wątroby i układu nerwowego. Wychodzi więc na to, że przepis na pieczone awokado z lubczykiem, świeżym tymiankiem i pietruszką prosto z doniczki, to idealny sposób na udany i zdrowy posiłek!