UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Realizujemy wyłącznie zamówienia od 50 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Pietruszkowe kopytka z koperkowym bulionem

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • średnie ziemniaki 6
  • mąka (ewentualnie dodatkowo odrobinę do posypania, jeśli ciasto będzie zbyt wilgotne i klejące) 300 g
  • jajka 1
  • sól
  • pietruszka 2 doniczki
  • koperek do bulionu doniczka
  • ulubiony bulion ok litr

sposób przyrządzenia

Ziemniaki zagotować w osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub utłuc tłuczkiem. Po całkowitym ostygnięciu dodać całe jajko, mąkę, sól i posiekaną pietruszkę. Z ciasta formować wałki, lekko spłaszczyć z wierzchu i wykrawać kopytka. Wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę i gotować ok. 2-3 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z ulubionym bulionem z dużą ilością posiekanego koperku.

Przepis i zdjęcie: Zosia Różycka i Ola Szwarc

udostępnij
Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuj zakupy
0