Grillowane awokado z bazylią i kolendrą
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- średnio dojrzałe awokado 2
- tofu 300 g
- świeża bazylia 3/4 pęczka
- świeża kolendra 3/4 pęczka
- kurkuma łyżka
- za'atar 1/2 łyżeczki
- gram masala 1/2 łyżeczki
- olej ryżowy ok 10 łyżeczek
- sok z połówki cytryny
- sok z limonki 2-3 łyżki
- rukiew wodna 2 pęczki
- seler naciowy 2 łodygi
- sól i pieprz do smaku
sposób przyrządzenia
Tofu pokrój w kostkę, dolej 4 łyżki oleju oraz wszystkie przyprawy wymienione w przepisie. Posiekaj pół pęczka bazylii i kolendry, dodaj do tofu i całość wymieszaj. Odłóż do lodówki na pół godziny. Rozgrzej grillowaną patelnię, albo grilla. Przekrój awokado, wyjmij pestkę, posmaruj olejem i grilluj aż się zarumieni. Na rozgrzanej patelni umieść tofu i smaż aż skórką zrobi się chrupka i rumiana. Umyj seler i pokrój go w plasterki.Umyj rukiew wodną. Wrzuć do miski, dodaj seler, 4 łyżki oliwy, szczyptę soli, pieprzu, garść bazylii i kolendry oraz sok z połowy cytryny. Delikatnie wymieszaj.Z patelni zdejmij awokado, skrop delikatnie sokiem z limonki, połóż tofu. Podawaj na przygotowanej wcześniej sałacie z rukwi. Jedz od razu.
Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz
http://masztalerz.tumblr.com/