Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Grillowane awokado z bazylią i kolendrą

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • średnio dojrzałe awokado 2
  • tofu 300 g
  • świeża bazylia 3/4 pęczka
  • świeża kolendra 3/4 pęczka
  • kurkuma łyżka
  • za'atar 1/2 łyżeczki
  • gram masala 1/2 łyżeczki
  • olej ryżowy ok 10 łyżeczek
  • sok z połówki cytryny
  • sok z limonki 2-3 łyżki
  • rukiew wodna 2 pęczki
  • seler naciowy 2 łodygi
  • sól i pieprz do smaku

sposób przyrządzenia

Tofu pokrój w kostkę, dolej 4 łyżki oleju oraz wszystkie przyprawy wymienione w przepisie. Posiekaj pół pęczka bazylii i kolendry, dodaj do tofu i całość wymieszaj. Odłóż do lodówki na pół godziny. Rozgrzej grillowaną patelnię, albo grilla. Przekrój awokado, wyjmij pestkę, posmaruj olejem i grilluj aż się zarumieni. Na rozgrzanej patelni umieść tofu i smaż aż skórką zrobi się chrupka i rumiana. Umyj seler i pokrój go w plasterki.Umyj rukiew wodną. Wrzuć do miski, dodaj seler, 4 łyżki oliwy, szczyptę soli, pieprzu, garść bazylii i kolendry oraz sok z połowy cytryny. Delikatnie wymieszaj.Z patelni zdejmij awokado, skrop delikatnie sokiem z limonki, połóż tofu. Podawaj na przygotowanej wcześniej sałacie z rukwi. Jedz od razu.

Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz
http://masztalerz.tumblr.com/

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0