congee z miętą
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- mięta garść
- biały ryż 1/2 szklanki
- woda 4 szklanki
- mleko 460 ml
- sól szczypta
- kardamon 1/2 łyżeczki
- pasta tahini 1 łyżka
- owoce sezonowe garść
- płatki kwiatów jadalnych
- miód lub syrop klonowy 2 łyżki
sposób przyrządzenia
Dzień wcześniej do garnka przesyp ryż. Zalej wodą. Następnego dnia odcedź ryż. Przepłucz i przełóż do garnka oraz zalej mlekiem. Dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Co jakiś czas mieszaj, aż ryż się rozpadnie i powstanie kleik. Owoce umyj i pokrój w mniejsze cząstki. Połącz z porwaną miętą i płatkami kwiatów. Ryż przełóż do miski. Dodaj owoce, miętę, tahini oraz miód.