Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

CIASTO PIASKOWE Z MIĘTĄ, MAKARONIKAMI I NUTĄ POMARAŃCZY

  • Desery
  • 6
  • 1 h

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • mięta 1 opakowanie
  • cukier 200 g
  • rozpuszczone masło klarowane 170 g
  • sól szczypta
  • mąka ziemniaczana 150 g
  • mąka pszenna 250 g
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki
  • ziarna z jednej laski wanilii
  • sok z pomarańczy 2 łyżki
  • Polewa:
  • cukier puder 100 g
  • mleko 25-30 ml
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • Dodatkowo:
  • 6-8 sztuk makaroników
  • forma do pieczenia ciasta o średnicy 24 cm

sposób przyrządzenia

Przygotowanie: 

Jajka ubij razem z cukrem i solą na gładką, puszystą masę.  Dodaj powoli cały czas mieszając wystudzone masło. Następnie sok z pomarańczy, gałkę oraz wanilię. Stopniowo wsyp obie mąki oraz proszek do pieczenia. Miksuj aż składniki się połączą. Ciasto powinno być nieco gęste. Wmieszaj drobno posiekaną miętę (3/4 opakowania) . Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, tryb pieczenia góra-dół. Formę wysmaruj odrobiną masła. Surowe ciasto przelej do formy. Wyrównaj i piecz przez 50-60 minut aż do uzyskania czystego patyczka. Ciasto wystudź w formie. Przełóż na paterę. 

Aby przygotować polewę utrzyj cukier puder z mlekiem aż do całkowitego połączenia się składników. Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy. 

Ciasto podawaj oblane lukrem i udekorowane miętą oraz makaronikami.

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0