CIASTO PIASKOWE Z MIĘTĄ, MAKARONIKAMI I NUTĄ POMARAŃCZY
- Desery
- 6
- 1 h
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- mięta 1 opakowanie
- cukier 200 g
- rozpuszczone masło klarowane 170 g
- sól szczypta
- mąka ziemniaczana 150 g
- mąka pszenna 250 g
- proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
- gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki
- ziarna z jednej laski wanilii
- sok z pomarańczy 2 łyżki
- Polewa:
- cukier puder 100 g
- mleko 25-30 ml
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- Dodatkowo:
- 6-8 sztuk makaroników
- forma do pieczenia ciasta o średnicy 24 cm
sposób przyrządzenia
Przygotowanie:
Jajka ubij razem z cukrem i solą na gładką, puszystą masę. Dodaj powoli cały czas mieszając wystudzone masło. Następnie sok z pomarańczy, gałkę oraz wanilię. Stopniowo wsyp obie mąki oraz proszek do pieczenia. Miksuj aż składniki się połączą. Ciasto powinno być nieco gęste. Wmieszaj drobno posiekaną miętę (3/4 opakowania) . Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, tryb pieczenia góra-dół. Formę wysmaruj odrobiną masła. Surowe ciasto przelej do formy. Wyrównaj i piecz przez 50-60 minut aż do uzyskania czystego patyczka. Ciasto wystudź w formie. Przełóż na paterę.
Aby przygotować polewę utrzyj cukier puder z mlekiem aż do całkowitego połączenia się składników. Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy.
Ciasto podawaj oblane lukrem i udekorowane miętą oraz makaronikami.