Domowy falafel z kolendrą i bazylią czerwoną
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- suszona ciecierzyca 190 g
- sól szczypta
- woda 3 łyżki
- sezam
- czosnek 1 ząbek
- szalotka 2
- posiekane liście bazylii czerwonej garść
- kolendra garść
- mielony kardamon 1/2 łyżeczki
- mąka przenna 2 łyżeczki
- rukiew wodna pęczek
- olej do smażenia
- sok z cytryny łyżka
- sól i pieprz szczypta
- oliwa 4 łyżki
- pomidor 1
- maszynka do formowania falafeli
- pasta tahini 3 łyżki
- woda 5 łyżek
- sok z połowy cytryny
- czosnek 1/2 ząbka
- mielony kardamon szczypta
sposób przyrządzenia
Dzień przed przygotowanie falafeli, zalej ciecierzycę wodą, tak aby wody było dwa razy więcej niż ciecierzycy. Następnego dnia odcedź ciecierzycę. Posiekaj bazylię i kolendrę. Drobno pokrój szalotkę i czosnek, Dodaj przyprawy i wodę. Całość zmiksuj na gładką masę. Odłóż do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotuj sos. W małej miseczce umieść pastę tahini, wodę, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i kardamon. Rózgą połącz całość aby uzyskać sos, jeśli jest za gęsty dolej odrobinę wody. Rozgrzej patelnię, wlej olej. Potrzebujesz taką ilość tłuszczu, aby po włożeniu falafela, olej sięgał do jego połowy. Za pomocą maszynki do formowania falafeli ( jeśli nie masz maszynki, palcami uformuj spłaszczone kuleczki) kładź na rozgrzanym oleju kotleciki. Obsypuj sezamem. Smaż aż z każdej strony zarumienią się. W misce umieść rukiew wodną, pokrojonego w kawałki pomidora, sól i pierz, skrop oliwą, delikatnie zamieszaj. Sałatkę rozłóż na talerzu, połóż na niej falafele, skrop sosem z tahini i jedz od razu.
Przepis i zdjęcie: http://masztalerz.tumblr.com/