Kurczak w ziołowej panierce migdałowej z pieczonymi warzywami
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- filet z piersi kurczaka 2
- mąka z migdałów ¾ szklanki
- jajko+woda 1+ łyżka
- melisa ½ pęczka
- szałwia ½ pęczka
- rozmaryn kilka gałązek
- sól, pieprz
- olej z pestek winogron lub rzepakowy 2 łyżki
- marchewka 2
- brukselki 300 g
- czerwona cebula 2
- pomidory koktajlowe gałązka (lub garść)
- jasny miód 2 łyżki
- oliwa lub olej 2 łyżki
- musztarda dijon 1 łyżka
- sól, pieprz
sposób przyrządzenia
Zaczynamy od wstawienia warzyw do piekarnika. Rozgrzewamy go do temperatury 200 stopni, a w międzyczasie przygotowujemy marynatę do warzyw – dokładnie mieszamy miód z oliwą, musztardą, solą i pieprzem. Wyszorowane marchewki kroimy na mniejsze kawałki, brukselki dzielimy na połówki, a cebule na ćwiartki. Mieszamy dokładnie z marynatą, rozkładamy na papierze lub w żaroodpornym naczyniu i pieczemy przez około pół godziny, co jakiś czas mieszając.
Kiedy warzywa się pieką, zajmujemy się przygotowaniem kurczaka. Przy pomocy najostrzejszego noża jaki posiadamy siekamy zioła bardzo drobno i mieszamy je w głębokim talerzu z mąką migdałową, solą i pieprzem. Filety z piersi kurczaka moczymy w jajku roztrzepanym z odrobiną wody, następnie obtaczamy w przygotowanej panierce. Rozgrzewamy na olej i na małym ogniu smażymy piersi na złoto, około siedmiu minut z każdej strony.
Na ostatnie dziesięć minut pieczenia warzyw dodajemy na wierzch kurczaka oraz pomidory koktajlowe. Podajemy od razu, dekorując całość świeżą melisą.
Zdjęcie i Przepis: Marianna Medyńska