Bazyliowe ciasteczka maślane z kremem bazyliowym
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- masło 150 g
- cukier 110 g
- mąka 280 g
- sól 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- jajka 1
- listki zielonej bazylii garść
- listki czerwonej bazylii garść
- listki tajskiej bazylii garść
- serek mascarpone 250 g
- posiekane listki czerwonej bazylii garść
- cukier puder do smaku
sposób przyrządzenia
Masło zmiksować z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać jajko, posiekane listki bazylii i zagnieść. Schłodzić w lodówce przez ok 30 minut. Wałkować, wycinać kółka i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez około 15 minut. W tym czasie mascarpone zmieszać z posiekaną czerwoną bazylią i cukru pudrem. Gdy upieczone ciastka wystygną przekładać je kremem. Najlepiej smakują świeżo posmarowane!
Przepis i zdjęcie: Zosia Różycka i Ola Szwarc