Tarta z mascarpone i pastą ziołową na maślano-szałwiowym kruchym spodzie
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- kruchy spód:
- masło 100 g
- mąka 200 g
- cukier 50 g
- posiekane listki szałwii garść
- sól duża szczypta
- jajka 1
- nadzienie:
- cukier 80 g
- jajka 2
- mascarpone 500 g
- skórka starta z cytryny
- pasta ziołowa:
- bazylia 1/2 pęczka
- mięta 1/2 pęczka
- melisa 1/2 pęczka
sposób przyrządzenia
Wszystkie składniki na kruchy spód miksujemy dodając pod koniec jajko. Ciasto zagniatamy, wałkujemy, wylepiamy nim formę nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie – dobrze miksujemy jajka z cukrem, mascarpone i skórką z cytryny.Żeby otrzymać ziołową pastę miksujemy zioła z odrobiną oliwy z oliwek. Masę z mascarpone wylewamy na podpieczony spód a wierzch dekorujemy pastą ziołową. Pieczemy około 35 min. w 180 stopniach. Podajemy ze świeżymi listkami ziół i owocami.
Przepis i zdjęcie: Ola Szwarc & Zosia Różycka