Tarta z łososiem, porem i koperkiem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- ciasto:
- mąka pszenna 200g
- zimne masło 100g
- jajko
- szczypta soli
- zimna woda 2-3 łyżki
- farsz:
- świeży łosoś (bez skóry) 300 g
- średnie pory (biała część) 2 sztuki
- oliwa 1 łyżka
- śmietana 18% 150 ml
- jajka 2 sztuki
- starty żółty ser (np. gruyère, cheddar lub parmezanu) 1/2 szklanki
- koperek 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
sposób przyrządzenia
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy nożem, aż powstaną drobne okruchy. Dodajemy jajko i wodę, a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie. Owijamy je folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Łososia kroimy na niewielkie kawałki, pory myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pory przez około 10 minut, aż zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.
W misce łączymy śmietanę, jajka, starty ser, posiekany koperek oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy podsmażone pory i mieszamy.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty (ok. 24 cm średnicy). Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 10 minut (z obciążeniem, np. fasolą lub kulkami ceramicznymi). Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 5 minut. Na podpieczony spód wykładamy kawałki łososia, a na wierzch wylewamy masę jajeczno-śmietanową z porami.
Tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30-35 minut, aż masa się zetnie i lekko zarumieni.
Po upieczeniu odstawiamy tartę na kilka minut do przestygnięcia. Kroimy na porcje i podajemy.