pieczona brukselka z oregano
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- oregano garść
- brukselka 1/2 kg
- dynia hokkaido 1/2 kg
- ostra musztarda 1 łyżeczka
- miód 1 łyżka
- migdały 1/4 szklanki
- sok z połowy cytryny
- oliwa z oliwek lub olej z awokado 2 łyżki
- ser feta 1 opakowanie
- szczypta soli, pieprzu i chili
- daktyle bez pestek 4 sztuki
sposób przyrządzenia
W miseczce przygotowujemy sos. Łączymy ze sobą – musztardę, miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, pieprz i chili. Brukselkę myjemy i obieramy z wierzchnich listków. Gotujemy we wrzątku z dodatkiem cukru ok.10 min. aby pozbyć się goryczki. Po ugotowaniu odsączamy, przelewamy zimną wodą i kroimy na połówki. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. W dużej misce brukselkę oraz dynię dokładnie mieszamy z wcześniej przygotowaną marynatą a następnie pozostawiamy na ok.15 min. aby nabrała smaku marynaty. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Brukselkę razem z dynią przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy ok.20 min. Po tym czasie warzywa posypujemy serem feta i migdałami i zapiekamy jeszcze 10 minut. Podajemy z żurawiną oraz świeżymi listkami oregano.