Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

makaron z pomidorkami koktajlowymi i bazylią

  • Makarony
  • 2
  • 1 h

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • ulubiony makaron 250 g
  • pomidorki koktajlowe 150 g
  • anchois 4-5 sztuk
  • kapary 1 łyżeczka 
  • czosnek 2-3 ząbki
  • płatki chili 1 płaska łyżeczka
  • bazylia garść
  • sól w płatkach
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek

sposób przyrządzenia

Konkursowy przepis i zdjęcie @agabochnak.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone w cienkie plasterki czosnek, chwilę przesmażamy. Fileciki anchois delikatnie rozcieramy w moździerzy na pastę, wrzucamy na patelnię i całość posypujemy płatkami chili. 

Mieszamy i ponownie przesmażamy. Następnie dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość dusimy na średnim ogniu, mniej więcej tyle czasu ile będzie gotować się makaron. 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Do sosu pomidorowego wlewamy 2-3 łyżki wody spod makaronu i dodajemy makaron na patelnię z pomidorkami. Mieszamy. 

Przekładamy na talerz, posypujemy płatkami soli, pieprzem oraz układamy listki bazylii. Jak ktoś lubi ostrzejsze dania spokojnie można jeszcze posypać płatkami chili.



udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0