makaron z pomidorkami koktajlowymi i bazylią
- Makarony
- 2
- 1 h
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- ulubiony makaron 250 g
- pomidorki koktajlowe 150 g
- anchois 4-5 sztuk
- kapary 1 łyżeczka
- czosnek 2-3 ząbki
- płatki chili 1 płaska łyżeczka
- bazylia garść
- sól w płatkach
- świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek
sposób przyrządzenia
Konkursowy przepis i zdjęcie @agabochnak.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone w cienkie plasterki czosnek, chwilę przesmażamy. Fileciki anchois delikatnie rozcieramy w moździerzy na pastę, wrzucamy na patelnię i całość posypujemy płatkami chili.
Mieszamy i ponownie przesmażamy. Następnie dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość dusimy na średnim ogniu, mniej więcej tyle czasu ile będzie gotować się makaron.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Do sosu pomidorowego wlewamy 2-3 łyżki wody spod makaronu i dodajemy makaron na patelnię z pomidorkami. Mieszamy.
Przekładamy na talerz, posypujemy płatkami soli, pieprzem oraz układamy listki bazylii. Jak ktoś lubi ostrzejsze dania spokojnie można jeszcze posypać płatkami chili.