MAZUREK Z CYTRYNOWYM KREMEM, MELISĄ I BEZĄ
- Desery
- 6
- 2 h
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- Kruche ciasto:
- zimne masło 250 g
- szczypta soli
- lodowata woda 1-3 łyżki
- mąka pszenna 500 g
- cukier 100 g
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Krem:
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- skórka otarta z 2 cytryn
- drobno posiekana melisa garść
- cukier 100 g
- szczypta soli
- masło 60 g
- Beza:
- 2 białka jaj
- cukier 90 g
- szczypta soli
- skórka otarta z jednej cytryny
- Dodatkowo:
- foremki na małe mazurki
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
sposób przyrządzenia
Przygotowanie:
Aby przygotować bezę, wbij do miski białka jaj. Dodaj sól i zacznij ubijać na wysokich obrotach aż powstanie biała, sztywna piana. Powinna być tak mocno ubita, aby nie wypadła z miski, kiedy się ją przechyli. Stopniowo dodawaj cukier. Cały czas mocno ubijając białka. Białka na bezę powinny być lśniące. Na koniec wmieszaj skórkę z cytryny. Ubite białka przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj małe bezy na papier do pieczenia wyłożony na blasze. Bezy susz w 100 stopniach C tryb pieczenia góra-dół. Przez 45-60 minut. Pozostaw do wystudzenia.
Wszystkie składniki na ciasto, oprócz wody, przełóż do miski. Zagniataj ciasto, aż składniki zaczną się łączyć. Na koniec dodaj wodę, dzięki której wszystkie składniki połączą się w całość. Ciasto podziel na części. Wyłóż ciastem foremki. Ponakłuwaj wyłożone ciasto widelcem. Wstaw do lodówki na 30 minut. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, tryb góra-dół przez 20-25 minut. Całkowicie wystudź.
Aby przygotować krem cytrynowy, do metalowej miski wbij jajka, dodaj sok i skórkę z cytryny, sól oraz cukier. Połącz składniki. W małym rondlu zagotuj wodę. Postaw miskę na garnku, tak aby woda nie dotykała dna miski. Dodaj masło oraz melisę. Mieszaj, aż masło się rozpuści, a krem zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.
Mazurek będzie gotowy, kiedy kruche ciasto napełnisz kremem cytrynowo-melisowym, przykryjesz bezą oraz świeżą melisą. Mazurki przechowuj w lodówce.