Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Muffiny czekoladowe z miętowym kremem

  • Desery

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • ciasto:
  • mąka pszenna 300 g
  • kakao 3 łyżki
  • cukier 180 g
  • soda 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • masło 150 g
  • czekolada deserowa 100 g
  • mleko 180 ml
  • jajka 2
  • krem:
  • śmietana kremówka 2 opakowania
  • serek mascarpone 1 opakowanie
  • mięta 1 doniczka
  • cukier puder

sposób przyrządzenia

Dzień wcześniej do śmietanki wkładamy umyte i osuszone listki mięty. Zamykamy w szczelnym pojemniku i wkładamy na noc (min. 12 godzin) do lodówki. Wszystkie suche składniki (mąkę, kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia) mieszamy w misce. Masło z czekoladą rozpuszczamy w garnuszku, odstawiamy do ostygnięcia. W miseczce roztrzepujemy jajka, dolewamy mleko, mieszamy.

Jajka z mlekiem przelewamy do garnka z czekoladą, całość mieszamy a następnie przelewamy do miski z suchymi składnikami. Mieszamy tylko do połączenia się składników (nie za długo). Przekładamy do ¾ wysokości foremek na muffiny lub babeczki. Pieczemy przez ok. 15-20 min. (w zależności od piekarnika) w 180 st. C (bez termoobiegu). Na koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem drewnianym czy środek jest upieczony.

Upieczone muffiny wystawiamy do całkowitego ostygnięcia.Wyjmujemy śmietanę z lodówki i przelewamy przez sito, aby pozbyć się wszystkich listków mięty. Śmietanę ubijamy na sztywno.

W osobnej misce rozcieramy mikserem serek mascarpone, po czym dodajemy do śmietany i łączymy całość na wolnych obrotach miksera. W zależności od upodobań, możemy dodać łyżkę cukru pudru i ponownie wymieszać. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na ostudzone muffiny. Dekorujemy listkami mięty.

Przepis i zdjęcie: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0