ZUPA Z PIECZONYCH JABŁEK ZE ŚWIEŻYM OREGANO
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- 2 małe korzenie pietruszki
- 100 g surowej dyni
- kwaśne jabłko 3
- świeże oregano
- 2 goździki roztarte w moździerzu
- tymianek 2-3 łyżeczki
- woda
- olej rzepakowy
- szalotka 1
- sól i pieprz
- suszone jabłka do dekoracji
- krakersy
sposób przyrządzenia
Jabłka, dynię i pietruszkę obierz. Pokrój w małe cząstki. Umieść w naczyniu do pieczenia i wysmaruj olejem. Przykryj i piecz aż warzywa zmiękną. Odstaw do wystygnięcia. Szalotkę obierz i posiekaj. Podsmaż na maśle, aż się zeszkli. Przełóż szalotkę i upieczone produkty do blendera, dodaj przyprawy, zioła i wody tyle aby konsystencja zupy przypominała gęsty krem. Zupę podawaj z suszonymi jabłkami i krakersami.