Zupa z pieczonych papryk, pomidorów z bazylią, bazylią grecką i maślanymi grzankami
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- papryka czerwona 4
- ostra papryczka 1/2
- ząbek czosnku 3
- cebula
- por
- pomidory malinowe 500 g
- bazylia
- bazylia grecka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka wędzonej papryki
- 3-4 kromki pieczywa
- klarowane masło
- sól i pieprz
- za'atar
- olej rzepakowy
- jogurt naturalny
- ser parmezan
sposób przyrządzenia
Papryki umyj, przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Cebulę i czosnek obierz, przekrój na pół. Dodaj pokrojony w grube plastry por. Warzywa natrzyj olejem rzepakowym. Wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Przykryj folią aluminiową albo w piecz w naczyniu z pokrywką. Kiedy papryka zmięknie dodaj pomidory przekrojone na pół. Piecz aż wszystkie warzywa będą miękkie. Warzywa przełóż do blendera. Wyjmij wcześniej ziele i liść laurowy. Dodaj bazylię. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw przyprawami. Jeśli zupa jest za gęsta dodaj wodę albo bulion. Na patelni rozgrzej masło. Chleb pokrój w spore kawałki. Wrzuć na patelnię i smaż, co jakiś czas przerzucając aż chleb się zarumieni. Pod koniec smażenia grzanki posyp za’atarem i posiekaną bazylią grecką. Zupę podawaj z łyżką jogurtu, grzankami, świeżą bazylią i startym serem.