Bułeczki z cukinią i szczypiorkiem
- 6 porcji
- 90 min.
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- szczypiorek pół pęczka
- cukinia 250 g
- sól łyżeczka
- mąka pszenna 250 g
- proszek do pieczenia łyżeczka
- soda oczyszczona łyżeczka
- zimne masło 75 g
- feta 100 g
- płatki chilli pół łyżeczki
- pieprz do smaku
sposób przyrządzenia
Cukinię zetrzyj na dużych oczkach. Posyp solą i odstaw na 15 minut. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i dodaj masło. Połącz składniki. Dodaj posiekany szczypiorek, odciśniętą cukinię i chilli. Szybko zagnieć ciasto. Z ciasta uformuj małe bułeczki. Lekko je spłaszcz. Odkładaj je na talerz. Wstaw je na 20 minut do zamrażalki. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 20-30 minut w temperaturze 220 stopni.