Bruschetta z pomidorami i amarantusem
- 1 porcja
- 15 min.
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- chleb 1 kromka
- kolorowe pomidory garść
- mała, czerwona cebula 1/3
- mikro listki amarantusa 1/3 opakowania
- olej rzepakowy 2 łyżki
- ocet jabłkowy 1 łyżka
- czosnek 1 ząbek
- masło klarowane 1 łyżeczka
- sól i pieprz
sposób przyrządzenia
Pomidory umyj i pokrój w nieregularne kawałki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Całość wymieszaj z octem, olejem, czosnkiem i amarantusem. Dopraw solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż kromkę chleba, aż się ładnie zarumieni. Podawaj z salsą pomidorową.
Bruschetta z pomidorami i amarantusem
Obłędnie kolorowa bruschetta sprawi, że świat nabierze barw! Plus ten smak, który zachwyci każdego. Żywoczerwony amarantus ma łagodny posmak, ale wyraźne dodatki, z którymi komponuje się chleb, sprawią, że idzie się zakochać w tym daniu. Jeśli do bruschetty z pomidorami i świeżymi mikro listkami amarantusa dodasz jeszcze domowej roboty salsę pomidorową – zauroczysz każdego. W końcu nie bez powodu mówi się, że przez żołądek można trafić do serca! Warto więc przygotować bruschettę z amarantusem na romantyczny wieczór, walentynkową kolację lub bez żadnej okazji dla samego siebie!