UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Bułeczki z cukinią i szczypiorkiem

  • 6 porcji
  • 90 min.

składniki

  • szczypiorek pół pęczka
  • cukinia 250 g
  • sól łyżeczka
  • mąka pszenna 250 g
  • proszek do pieczenia łyżeczka
  • soda oczyszczona łyżeczka
  • zimne masło 75 g
  • feta 100 g
  • płatki chilli pół łyżeczki
  • pieprz do smaku

sposób przyrządzenia

Cukinię zetrzyj na dużych oczkach. Posyp solą i odstaw na 15 minut. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i dodaj masło. Połącz składniki. Dodaj posiekany szczypiorek, odciśniętą cukinię i chilli. Szybko zagnieć ciasto. Z ciasta uformuj małe bułeczki. Lekko je spłaszcz. Odkładaj je na talerz. Wstaw je na 20 minut do zamrażalki. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 20-30 minut w temperaturze 220 stopni.

udostępnij

Szczypiorek idealnie
komponuje się z: