UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Brzoskwinie i morele z miętą i melisą pod kruszonką z lodami

składniki

  • duża brzoskwinia 3
  • morela garść
  • listki mięty 1 doniczka
  • listki melisy 1 doniczka
  • sok z połowy cytryny
  • zimne masło, pokrojone w kostkę 70 g
  • mąka 1/2 szklanki
  • cukier 1/4 szklanki
  • śmietanka kremówka 350 ml
  • mleko 300 ml
  • cukier ciemny muscovado 75 g
  • cynamon łyżeczka
  • sól szczypta
  • żółtka 5
  • cukier 45 g
  • gałka muszkatołowa szczypta
  • laska wanilii

sposób przyrządzenia

Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce, połącz aby powstała sypka kruszonka. Odstaw do lodówki.W garnku umieść śmietanę, mleko, cukier muscovado, cynamon, gałkę i ziarenka z laski wanilii oraz laskę wanilii. Podgrzej całość, mieszając, ale uważając aby nie zagotować. Zdejmij z ognia i odstaw na bok. W misce umieść żółtka z cukrem. Miksuj aż uzyskasz puszystą konsystencję. Postaw garnek na małym ogniu, wyjmij laskę wanilii, dodaj masę z żółtek i zamieszaj, nadal uważając aby nie doprowadzić do zagotowania. Odstaw na bok i poczekaj do całkowitego wystygnięcia. Przelej masę do foremki i włóż do zamrażalki na 5-8 godzin.

Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj brzoskwinie i morele. Pokrój w cząstki, umieść w owoce w naczyniu żaroodpornym. Posiekaj melisę i miętę, dodaj do owoców, skrop sokiem z cytryny. Delikatnie zamieszaj. Umieść owoce w piekarniku na ok 10-15 minut aby zmiękły. Wyjmij naczynie, posyp owoce kruszonką i piecz aż ładnie się zarumieni. Gotowe owoce podawaj z listkami mięty i melisy oraz lodami.

Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.masztalerz.tumblr.com

udostępnij