UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Arbuz z kozim serem, świeżymi ziołami i miodem rozmarynowym

składniki

  • dojrzały arbuz ¼
  • kozi twarożek 200 g
  • klarowane masło 3 łyżki
  • ulubiony miód 3 łyżki
  • rozmaryn 3 gałązki
  • oliwa z drugiego tłoczenia 2 łyżki
  • mięta kilka listków
  • kolendra kilka listków
  • bazylia czerwona kilka listków
  • tymianek 3 gałązki
  • orzech włoski garść
  • pieprz

sposób przyrządzenia

Miąższ arbuza kroimy na grube kawałki, najlepiej równe większe kostki. Połowę arbuza delikatnie kładziemy na rozgrzaną na patelni oliwę i smażymy aż się lekko skarmelizuje z każdej strony. Kiedy będzie gotowy zdejmujemy go z patelni i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem (smak ostry dobrze łączy się ze słodkim).Orzechy włoskie podprażamy przez kilka minut na suchej patelni. Na talerzu układamy kawałki usmażonego i surowego arbuza. Dodajemy po dwie łyżki koziego twarożku, kruszymy delikatnie orzechy i polewamy wszystko miodem rozmarynowym. Na każdą porcję kładziemy po kilka listków świeżej mięty, kolendry , tymianku i purpurowej bazylii. Zioła doskonale podkreślają świeżość i lekkość sałatki.

Miód rozmarynowy do polania:
W małym rondelku mieszamy masło z miodem. Wrzucamy gałązki rozmarynu. Gotujemy na niewielkim ogniu kilka minut aż do uzyskania „klejącej” konsystencji.

Przepis: Grzegorz Łapanowski
Foto: Kamil Zieliński

udostępnij