Ziołowy makaron do lasagne
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- mąka 200 g
- jajka 1
- żółtka 2
- oliwa 2 łyżki
- sól morska 1/2 łyżeczki
- dowolne zioła, np:
- szałwia
- bazylia
- pietruszka
sposób przyrządzenia
Do miski wsypujemy mąkę i sól, wybijamy jajko oraz dwa żółtka, wlewamy oliwę. Całość zagniatamy- ciasto powinno być gładkie i nie przyklejać się do rąk. Ciasto należy rozwałkować na cieniutki placek ok 2 mm i przeciąć na pół. Na jednej połówce układamy zioła- same listki i przykrywamy drugą częścią ciasta, całość należy rozwałkować na grubość 1 mm. Z ciasta wycinamy prostokąty ok 8x15cm i gotujemy w osolonej wodzie przez 1 minutę.
Przepis: Grzegorz Łapanowski
Fot. Kamil Zieliński