wege pasztet z pietruszką
- 6
- 60 min
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- zielona soczewica 180 g
- kasza jaglana 140 g
- cebula 1
- olej rzepakowy 5 łyżek
- czosnek 4 ząbki
- por 1
- świeża natka pietruszki
- sól i pieprz
- sos sojowy 3 łyżki
- garam masala 1,5 łyżeczki
- kurkuma 1 łyżeczka
- pasta chili 2 łyżeczki
- płatki drożdżowe 10 łyżek
- ketchup 4 łyżki
- pomidory suszone 6
- kwiaty jadalne
sposób przyrządzenia
Soczewicę i kaszę ugotuj do miękkości. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż przez 4 minuty posiekaną cebulę, por i czosnek. Soczewicę, kaszę oraz warzywa przełóż do blendera. Dodaj przyprawy, suszone pomidory, ketchup, płatki drożdżowe oraz pietruszkę. Zmiksuj na gładką masę. Przełóż do foremki o wymiarach 12 cm na 22 cm. Formę wcześniej wysmaruj olejem i posyp bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz przez 60 minut aż wierzch będzie ładnie zarumieniony. Wyjmij pasztet z piekarnika do wystudzenia w foremce na całą noc. W jeszcze ciepłym pasztecie za pomocą wykałaczki zrób otwory. Powtykaj w nie kwiaty. Podawaj z posiekaną natką pietruszki