tiramisu matcha z miętą
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- żółtka 5 sztuk
- mięta 1/2 pęczka
- cukier puder 150 g
- mascarpone 500 g
- matcha 5-6 łyżek
- cukier puder 1 łyżka
- biszkopty 180 g
- śmietana 30% 150 g
- sól 1/5 łyżeczki
sposób przyrządzenia
Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj sól i powoli łyżka po łyżce dodawaj serek mascarpone. Cały czas miksuj, aż składniki się połączą. Miętę posiekaj drobno. Wmieszaj delikatnie do uzyskanej masy. Śmietankę przelej do miski. Połowę biszkoptów namocz krótko w śmietance. Ułóż w naczyniu. Matchę połącz z cukrem pudrem. Posyp delikatnie przez sitko namoczone biszkopty. Przykryj połową masy serowej. Ponownie posyp herbatą. Połóż kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, oprósz matchą, przykryj resztą mascarpone i na koniec posyp herbatą. Gotowy deser wstaw do lodówki na minimum 8 godzin.