Tarta z kremem tymiankowym i świeżymi figami
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- mąka szklanka
- zimne masło 1/2 kostki
- cukier 1 łyżka
- jajka 1
- bułka tarta do wysypania formy
- sól duża szczypta
- mascarpone 150 g
- śmietanka 30% 150 g
- kozi twarożek 150 g
- tymianek pęczek
- ulubiony miód 2 łyżki
- świeże figi
- borówki garść
sposób przyrządzenia
Ciasto:
Mąkę przesiej. Wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj pokrojone na kawałki masło. Wszystko szybko przesiekaj zimnym nożem, tak aby masło dobrze połączyło się z mąką. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Uformuj kulę. Owiń folią i odstaw do lodówki na pół godziny. Formę do tart wysmaruj masłem i wysyp bułka tartą. Rozwałkuj i wylep ciastem przygotowaną formę. Na ciasto połóż papier do pieczenia, wysyp na niego fasolę i piecz przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zdejmij papier z obciążeniem i podpiekaj jeszcze kilka minut aż ciasto się lekko zezłoci. Odstaw do wystudzenia.
Krem :
Krem:
Śmietankę zagotuj z kilkoma gałązkami świeżego tymianku (część zostaw do dekoracji tarty). Podgrzewaj jeszcze kilka minut. Odstaw do schłodzenia. Dzięki temu śmietana przejdzie bardziej smakiem i zapachem tymianku. Do miski wrzuć kozi twarożek i serek mascarpone. Dodaj śmietanę i 2 łyżki miodu (wcześniej usuń z niej tymiankowe gałązki) i ubij razem na puszysty krem. Odstaw na kwadrans do schłodzenia. Rozsmaruj krem na kruchym spodzie. Ułóż na wierzchu pokrojone w kawałki świeże figi. Posyp całość solidną porcją borówek i ułóż resztę tymianku. Przed podaniem skrop tartę ulubionym miodem.