Tacosy ze świeżą bazylią i kolendrą
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- tacos 10 szt
- świeża kolendra 1 doniczka
- świeża bazylia 1 doniczka
- duża cebula 1
- czosnek 2 ząbki
- pomidory w puszcze 400 g
- woda 125 g
- olej do smażenia
- papryka 2
- posiekana papryczka chili łyżkę
- fasola 120 g
- kukurydza 100 g
- ketchup 2 łyżki
- musztarda łyżeczka
- miód łyżka
- sól i pieprz do smaku
- pierś z kurczaka
- ser długodojrzewający
sposób przyrządzenia
Zagotuj wodę i włóż całą pierś z kurczaka. Gotuj do momentu aż w środku nie będzie surowa. Odstaw do wystygnięcia i porozrywaj ją na małe kawałki. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Rozgrzej olej na patelni i smaż cebulę aż się zeszkli. Po chwili dodaj czosnek. Następnie wrzuć paprykę i podsmaż całość. Dodaj fasolę i kukurydzę. Wlej pomidory w puszce i wodę. Zagotuj. Dodaj ketchup, musztardę, chilli, miód, sól oraz pieprz. Gotuj aż część wody odparuje. Na koniec dodaj kurczaka i posiekaną kolendrę. Tacos nakładaj do łódeczek, posyp świeżą bazylią, i startym serem.
Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.masztalerz.tumblr.com