Szaszłyki ziołowe z kurczaka, z limonką, trawą cytrynową, miodem kolendrą i lubczykiem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- pierś kurczaka 1 podwójna
- trawa cytrynowa 1 łodyga
- limonka 1
- czosnek 1 ząbek
- sos sojowy 2 łyżki
- miód łyżka
- świeży lubczyk gałązki
- świeża kolendra gałązki
- pieprz do smaku
- sól (jeżeli używamy niesolonego sosu sojowego)
sposób przyrządzenia
Jeżeli będziemy używać suszonej trawy cytrynowej, wcześniej namaczamy ją w wodzie, do momentu, aż będzie miękka.
W misce mieszamy sos sojowy, miód, bardzo drobno posiekaną trawę cytrynową, startą skórkę i sok z limonki, czosnek i drobno posiekane zioła.
Kurczaka oczyszczamy i kroimy na równe kawałki. Wkładamy do miski z marynatą, dodajemy pieprz i sól, całość mieszamy. Wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
W tym czasie patyczki do szaszłyków moczymy we wrzątku (dzięki temu nie przypalą się w piekarniku/na grillu).
Kawałki kurczaka nadziewamy na patyczki. Pieczemy ok 15 min. w 200°C lub na grillu ok 10 min. często odwracając.
Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com