Sorbet z mango ze świeżym imbirem i ziołami
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- mango 3
- campari kilka łyżek
- świeży imbir kawałek
- różowy grejpfrut 1
- świeża szałwia kilka listków
- melisa kilka listków
- purpurowa bazylia kilka listków
sposób przyrządzenia
Mango umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć pestkę. Miąższ z dwóch owoców pokroić na kawałki i zmiksować z obranym i startym imbirem. Wlać campari i jeszcze raz zmiksować. Sorbet przelać do pojemnika. Schłodzić w zamrażalniku około godziny. Wyjąć i jeszcze raz krótko zmiksować. Ponownie umieścić w zamrażalniku. Powtórzyć tę czynność trzy lub cztery razy. Sorbet powinien być gładki i gęsty.
Do każdego kieliszka nałożyć sporą kulkę domowego sorbetu. Grejpfruta obrać ze skóry, wyciąć filety. Ułożyć po kilka obok sorbetu. Do każdej porcji wrzucić także trochę pokrojonego w zapałkę świeżego owocu mango i po kilka listków purpurowej bazylii i melisy.
Przepis: Grzegorz Łapanowski
Foto: Kamil Zieliński