Smażony kurczak z szalotką, kolendrą oraz sosem jogurtowo-koperkowym
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- pierś z kurczaka
- kurkuma łyżka
- słodka papryka łyżeczka
- papryka wędzona 1/2 łyżeczki
- zaa'tar 1/2 łyżeczki
- olej z orzeszków ziemnych kilka łyżek
- cytryna 1
- placki tortilli kilka
- świeża kolendra 1/2 pęczka
- świeży koperek doniczka
- szalotka 2
- czosnek 1 ząbek
- wiejski gęsty jogurt 1/2 szklanki
- sól i pieprz
sposób przyrządzenia
Kurczaka pokrój w kawałki, dodaj wszystkie przyprawy, 3 łyżki oleju, wymieszaj całość i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Aby przygotować sos w miseczce połącz posiekany koperek, łyżkę soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć kurczaka i smaż. Pod koniec wrzuć posiekaną kolendrę. Szalotkę posiekaj. Pszenne placki podgrzej na suchej patelni. Kurczaka podawaj na plackach z sosem jogurtowym i szalotką.
Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.fotografiamasztalerz.pl