Ślimaki drożdżowe z pesto z bazylii greckiej
- 4 porcje
- 2 godz.
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- suszone pomidory 6
- bazylia grecka 1 pęczek
- pomidory malinowe 2
- czosnek 3 ząbki
- oliwa 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- orzechy ziemne garść
- świeża papryka chili pół
- mąka pszenna 500 g
- cukier łyżeczka
- świeże drożdże 30 g
- ciepła woda 280 ml
- starty parmezan garść
- jajko 1
- żółtko 1
sposób przyrządzenia
W misce rozetrzyj cukier z drożdżami. Wlej wodę i dodaj 3 łyżki mąki. Wymieszaj i przykryj ściereczką na 15 minut. Wsyp resztę mąki, wbij jajo i zagnieć ciasto, aż będzie jednolite oraz elastyczne. Odstaw na 50 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Pomidory ponacinaj i zalej wrzątkiem na 10 minut. Do miksera wrzuć orzechy, bazylię, pomidory suszone, papryczkę, czosnek i oliwę. Pomidory obierz ze skórki i włóż do blendera. Zmiksuj na nieregularne pesto. Dopraw solą oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Wysmaruj pesto i posyp parmezanem, zostaw odrobinę sera do posypania na koniec. Zawiń ciasto od dłuższego boku. Pokrój w kilkucentymetrowe „ślimaki”. Przygotuj okrągłą foremkę do pieczenia. Ułóż w niej ciasno bułeczki. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Na koniec posyp serem.