Sałatka z jarmużem, kaszą bulgur, serem feta, pietruszką, kolendrą, tofu, granatem i ciecierzycą
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- jarmuż garść
- kasza bulgur 1/2 szklanki
- granat 2 łyżki
- sezam 1/2 łyżeczki
- ser feta 2 łyżki
- pietruszka garść
- kolendra garść
- tofu 90 g
- ciecierzyca z puszki 3 łyżki
- kurkuma łyżka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
sposób przyrządzenia
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Przecedź przez gęste sito i odstaw na bok. Jarmuż umyj i osusz. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym umieść jarmuż, skrop olejem, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Piecz przez ok 10 minut. Tofu pokrój w kostkę i umieść w misce, dodaj 2 łyżki oleju, kurkumę, posiekaną kolendrę, sezam, szczyptę soli i pieprzu. Smaż na rozgrzanej patelni aż tofu się zarumieni. Ciecierzycę przecedź przez sito i przepłucz wodą. Sałatkę podawaj z kaszą, upieczonym jarmużem, tofu, serem feta, natką pietruszki i granatem.
Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.masztalerz.tumblr.com