Sałata z pieczonymi warzywami i mikro listkami
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- mikro listki jarmużu 1 opakowanie
- mikro listki słonecznika 1 opakowanie
- seler naciowy 1 łodyga
- rozmaryn 1 gałązka
- tymianek 4 gałązki
- pietruszka 2 korzenie
- marchewka 2
- por 1
- jabłko 1
- mały seler 1
- czosnek 2 ząbki
- świeży imbir 2 cm
- olej rzepakowy 6-7 łyżek
- płatki chili 1/2 łyżeczki
- sos sojowy 5 łyżek
- sól i pieprz porządna szczypta
- sezam 1-2 łyżek
- na sos:
- ulubiona musztarda 1 czubata łyżeczka
- olej ryżowy 4-5 łyżek
- ocet ryżowy 1 łyżeczka
- syrop klonowy 1 łyżeczka
- sól i pieprz
sposób przyrządzenia
Marchewki, pietruszki oraz bulwę selera umyj, obierz i pokrój w nieregularne kawałki. Jabłko i por umyj i pokrój w cząstki. Imbir i czosnek zetrzyj na tarce. Warzywa i jabłko wrzuć od foremki do pieczenia. Skrop olejem rzepakowym i sosem sojowym. Natrzyj czosnkiem, imbirem i posiekanym rozmarynem. Dodaj tymianek. Posyp solą, pieprzem oraz płatkami chilli. Piecz w temperaturze 210 stopni aż warzywa zmiękną i się zarumienią (ok 50-60 minut). W miseczce połącz musztardę, ocet, syrop i olej. Dopraw solą oraz pieprzem. W misce umieść warzywa, dodaj mikrozioła i posiekany w plasterki liść selera. Skrop olejem i całość wymieszaj. Posyp sezamem.